Meer informatie Ja, ik geef toestemming
Door Dagmar Ingelse Leestijd 7 min.

Waarom PSR2 coding standards belangrijk zijn

Coding standards of coding conventions zijn regels en voorschriften die developers volgen bij het schrijven van code. Je zou het ook een soort huisstijl voor softwareontwikkeling kunnen noemen. Het grote voordeel is, net als bij een echte huisstijl, dat je zorgt voor eenheid en herkenbaarheid. Omdat alle programmeurs op dezelfde manier werken, kunnen ze ook heel makkelijk en snel taken van elkaar overnemen bij bijvoorbeeld grote projecten.

Way2Web Jochem bureau

Bij Way2Web werken we met de coding standard PSR2

Gestructureerd en netjes coderen

Coding standards zijn niet meer dan vastgelegde afspraken. Ze hebben (niet altijd) een objectieve meerwaarde dan een alternatief voorschrift. Dat je een bepaald keyword altijd in onderkast (kleine letters) moet plaatsen is niet beter of slechter dan altijd hoofdletters gebruiken. Het gaat erom dat je het altijd hetzelfde doet.

PSR2, de coding standard waar wij bij Way2Web mee werken, schrijft bijvoorbeeld voor dat je maximaal 80 tekens op een codelijn of regel plaatst. Dit voorschrift heeft juist wel een echt voordeel: je kunt dan namelijk twee vensters op je beeldscherm openen en hoeft niet (horizontaal) te scrollen.

Lange reeks conventies voor developers

Voor een startende developer kunnen deze conventies best een opgave zijn. Het zijn er namelijk best veel en in plaats van lekker door te werken, moet je steeds checken of het wel volgens de regels is. Er zijn voorschriften voor regels, spaties, witregels, komma’s, het gebruik van kapitalen en onderkast en het inspringen van een regel (4 spaties, géén tabs!).

Maar ook welke keywords op dezelfde regel moeten staan en waar je bepaalde keywords wel of niet voor mag gebruiken. En dan zijn er nog allerlei ‘structures’, ‘statements’ en ‘blocks’ die op de voorgeschreven manier moet worden opgebouwd met aanhalingstekens, spaties, haakjes en accolades.

Coding standards zijn de moeite meer dan waard

Om gek van te worden? Valt mee, na verloop van tijd werk je automatisch volgens de voorschriften. Je hoeft bij het schrijven van een tekst tenslotte ook niet meer na te denken over het beginnen van een zin met een hoofdletter en het afsluiten met een punt. En je kunt altijd nog gebruikmaken van onder andere de Codesniffer tool die fouten opspoort en problemen oplost of verbeteringen voorstelt. Automatisering is een zegen!

De voordelen van coding standards op een rij

  • Beter samenwerken: developers kunnen allemaal een deel van de code uitwerken die vervolgens eenvoudig te integreren is.
  • Beter onderhoud: het zoeken naar bugs kan veel sneller en makkelijker dankzij de ordentelijke structuur.
  • Sneller opleveren. (Samen) schrijven, integreren en aanpassen kosten minder tijd.
  • Kostenefficiënter werken. Door tijdsbesparing maar ook het hergebruik van code.

Wie bepaalt die coding conventions eigenlijk?

Bij Way2Web werken we volgens PSR2, een aanvulling op de PSR1 coding standards. PSR staat voor PHP Standard Recommendation.  Die voorschriften zijn opgesteld door FIG, de PHP Framework Interoperability Group. Dit is een samenwerkingsproject van een wereldwijde community gericht op standaardisering en best practices om projecten en developers naar een hoger plan te brengen.

Bent u klaar voor the next level?

De digitale transformatie biedt fantastische nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook voor uw onderneming, dat weet ik zeker. Als IT-specialist én ondernemer praat ik daar graag eens met u over verder. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Zullen we een afspraak maken?