Meer informatie Ja, ik geef toestemming
Door Dagmar Ingelse Leestijd 3 min.

Waarom software updates belangrijk zijn - ook voor ons.

Bij Way2Web vertellen we vaak dat software nooit ‘af’ is. Alle software heeft van tijd tot tijd een update nodig. Om bugs te verwijderen, om nieuwe functies toe te voegen of te verbeteren. Maar vooral: om beschermd te blijven tegen veiligheidsrisico’s.

Dat geldt niet alleen voor apps op je telefoon, tablet of desktop – het geldt uiteraard ook voor de frameworks die we gebruiken om software te ontwikkelen.  Zo zijn we onlangs gemigreerd naar versie 8 van Laravel, het meest populaire applicatieframework voor de ontwikkeling van backend software.

Deze update van het framework zal de software niet structureel veranderen of sneller maken, maar er zijn wel meerdere mooie, functionele zaken aan toegevoegd. De updates worden ook toegevoegd voor andere frameworks van dezelfde makers, namelijk: Lumen (een microframework voor API’s) en Zero (consoleframework voor servers).

Met zo’n update zou je kunnen denken dat we voorlopig weer even helemaal bij zijn, maar zo is het niet. Laravel komt ieder half jaar met een nieuwe major release en tussendoor met extra updates. En een maand na Laravel 8 werkten we alweer met versie 8.6!

Wanneer je zoals wij altijd met de nieuwste versie werkt kost het migreren naar een nieuwe major versie overigens slechts 15 minuten. Dankzij de uitstekende documentatie van Laravel zijn de wijzigingen voor de developers glashelder. De updates zijn zo geïmplementeerd dat je bij ingrijpende wijzigingen zelf kunt beslissen wanneer je ze toe wilt passen. Daardoor hoef je niet ineens alles ‘om te gooien’.

Een nieuwe major versie betekent wel dat er dingen veranderd kunnen zijn waardoor ‘oude’ code niet meer goed werkt, de zogenaamde ‘breaking changes’. Een dienst als Laravel Shift kan de code van je applicatie automatisch updaten, al verloopt dat niet altijd 100% vlekkeloos en is oplettendheid geboden.

Werk je met oudere versies dan moet je eerst alle tussentijdse versies upgraden. Daar hebben we bij Way2Web gelukkig nooit mee te maken want werken met de meest actuele versie is bij ons standaard.

Geïnteresseerd in wat Laravel 8 voor moois te bieden heeft?

Check de vlog van Peter Paul!

Bent u klaar voor the next level?

De digitale transformatie biedt fantastische nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook voor uw onderneming, dat weet ik zeker. Als IT-specialist én ondernemer praat ik daar graag eens met u over verder. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Zullen we een afspraak maken?