Meer informatie Ja, ik geef toestemming
Door Dagmar Ingelse Leestijd 4 min.

Waarom testen met Laravel Dusk

Met Laravel Dusk wordt een applicatie grondig (automatisch) getest vanuit het perspectief van de gebruiker. Het gaat er tenslotte niet alleen om of alles technisch werkt, maar vooral ook of het voor de gebruiker werkt.

Volledig, eenvoudig en grondig

Laravel Dusk is, de naam zegt het eigenlijk al, uitsluitend voor PHP met het Laravel framework. Een test schrijven is vrij makkelijk omdat de syntaxis, de ‘taalregels’, eenvoudig is.

Dusk is zo volledig dat je ook meteen ziet of front-end en back-end met elkaar communiceren. Eigenlijk is het zo dat met een geslaagde Dusk test je er vrij zeker van kunt zijn dat de verschillende onderdelen doen wat ze moeten doen.

Vroeger gebruikten we hiervoor de meer algemene BEHAT test maar Dusk is specifiek voor Laravel ontwikkeld en je kunt er ook de database mee aanroepen. Daarmee is de test grondiger: je test de applicatie in samenwerking met data.

Way2Web samenwerken Aron Rogier Johan

We verhogen de kwaliteit van onze testen door te testen samen met data

Testen van de volledige ‘flow’

Een webapplicatie bestaat uit tal van functies die met code zijn opgebouwd. Om te controleren of de applicatie goed werkt zijn er automatische tests. Unit tests voor losse functies of stukjes code. En behavioral tests voor de applicatie als geheel.

Laravel Dusk is zo’n behavioral test of browser test, waarmee je een applicatie vanuit het standpunt van de gebruiker controleert. Je gaat na of een gebruiker logisch door het hele proces komt zonder foutmeldingen of bugs.

Het schrijven van zo’n test kost aanmerkelijk minder tijd dan het schrijven van heel veel unit tests. Daarnaast is het zo dat wanneer alle onderdelen los van elkaar prima werken, je nog geen garantie hebt dat alles samen dat ook doet.

Eenvoudig te schrijven, zeer grondige automatische tests vanuit het perspectief van de gebruiker. Specifiek ontwikkeld voor ons ‘favoriete’ applicatieframework Laravel. Ideaal dus. Maar unit tests (voor losse onderdelen) zijn daarmee zeker niet overbodig geworden.

Ook unit tests blijven waardevol

Met name uitzonderingen of onverwachte zaken kun je beter valideren met unit tests. Wanneer een applicatie bijvoorbeeld een formulier heeft waar de gebruiker meerdere velden (correct) moet invullen dan is het verstandiger en sneller om met unit tests na te gaan wat er gebeurt als iets verkeerd wordt ingevuld.

Laravel Dusk alléén is dus zeker niet zaligmakend. Het hangt er maar net vanaf wat en hoeveel je op een gegeven moment wilt testen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over die o zo belangrijke pijler voor een goede kwaliteit: degene die de test schrijft.

6

Kom jij ons team versterken?

Ben jij iemand die graag meewerkt aan het ontwikkelen van next level applicaties (Laravel en Vue.js) en het schrijven van automatische tests (Dusk en Unit)? Bekijk hier de vacatures bij Way2Web.

Bent u klaar voor the next level?

De digitale transformatie biedt fantastische nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook voor uw onderneming, dat weet ik zeker. Als IT-specialist én ondernemer praat ik daar graag eens met u over verder. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Zullen we een afspraak maken?