Meer informatie Ja, ik geef toestemming
Door Dagmar Ingelse Leestijd 7 min.

Wat is een build server?

Bij softwareontwikkeling speelt de build server een belangrijke rol. Die zorgt er namelijk voor dat je controle houdt over de code van een applicatie waar meerdere mensen in verschillende omgevingen, continu aan werken. Maar om uit te leggen wat een build server is en doet, is het handig om eerst te beschrijven wat een OTAP-straat is.

OTAP staat voor Ontwikkelen, Testen, Acceptatie en Productie. Deze verschillende fases in het proces van softwareontwikkeling hebben allemaal een eigen server. Je denkt bij server misschien in eerste instantie aan hardware (en dat kan ook zo zijn) maar het gaat vooral om een eigen afgeschermde ‘omgeving’.

De OTAP-straat

De verschillende developers die aan een applicatie werken doen dat op de Ontwikkelserver. Het testen van de software gebeurt op een interne Testserver. De opdrachtgever test de software weer in een andere omgeving: op de Acceptatieserver. Na acceptatie gaat de webapplicatie live op de Productieserver.

Dit klinkt misschien heel eenvoudig, maar wat het complex maakt is dat dit geen eenmalig traject is. Tegenwoordig werken we namelijk volgens het continuous development principe. Daarbij ga je zo snel mogelijk live met een ‘slanke’ vorm van je applicatie. Terwijl je live bent, blijf je de software doorontwikkelen, aanpassen en uitbreiden.

De OTAP-straat zorgt ervoor dat de verantwoordelijkheden strikt gescheiden zijn (en blijven) en dat er zo geen fouten gemaakt worden. Een developer heeft bijvoorbeeld geen toegang tot live data nodig, terwijl een klant liever alleen een stabiele versie test. En productie moet sowieso gescheiden zijn van de ontwikkeling van nieuwe features.

Way2Web Ezra Peter Paul

De verschillende fases in het proces van softwareontwikkeling hebben allemaal een eigen serveromgeving

De build server

Complexe software wordt ontwikkeld door een team. Bij continuous development betekent dit dat verschillende developers blijven werken aan verschillende delen van de software, en telkens weer met nieuwe code komen. En dan kom je terecht in wat wel genoemd wordt de ‘merger hell’ of ‘integration hell’.  Hier komt de build server ons dus gelukkig redden.

Voordat wijzigingen of uitbreidingen van de ontwikkelserver naar de volgende servers gaan, wordt door de build server een hele reeks controles uitgevoerd op structuur, veiligheid en functioneren van de nieuwe code. De build server is de krachtige en bijzondere software die zowel de checks als het pushen naar de volgende omgeving volledig automatisch uitvoert.

En zo zorgt voor naadloze integratie tussen de verschillende servers.

4 voordelen van een buildserver

  • Fouten voorkomen en efficiënt werken dankzij naadloze integratie vanaf development tot en met livegang
  • Kwaliteitsborging door geforceerd checken van bijvoorbeeld automatische tests of coding standaarden
  • Betere controle op ontwikkelproces door volledige historie van (vorige versies van) de code
  • Beter samenwerken binnen en tussen teams, omdat de build server de ‘lijm’ is die ervoor zorgt dat er vaker een volledig nieuwe versie van een applicatie beschikbaar is

Bent u klaar voor the next level?

De digitale transformatie biedt fantastische nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook voor uw onderneming, dat weet ik zeker. Als IT-specialist én ondernemer praat ik daar graag eens met u over verder. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Zullen we een afspraak maken?