Meer informatie Ja, ik geef toestemming
Door Dagmar Ingelse Leestijd 6 min.

Wat zijn code smells?

Een goed Nederlands woord is er niet voor: code smells. Code met een luchtje zou je kunnen zeggen. Het gaat om code waar geen echte dramatische fouten of gevaarlijke bugs in zitten, maar die slordig geschreven is of rommelig in elkaar steekt.

Zijn code smells een probleem?

Of dat erg is? Voor het directe functioneren van een applicatie meestal niet, maar voor een developer die ermee aan de slag moet om een applicatie aan te passen of te onderhouden kan het behoorlijk hinderlijk zijn en zijn werkplezier verpesten (en dat moet je niet willen).

Indezetekstzittenbijvoorbeeldgeentaalfoutenmaarechtlekkerlezenishetnietnatuurlijk.

Minstens zo belangrijk: code smells vertragen toekomstige uitbreidingen van de applicatie en daar is de opdrachtgever niet bij gebaat. Bovendien is software met (veel) code smells nou niet bepaald goed voor je reputatie als softwarebedrijf of developer.

Hoe pak je rommelige code aan?

Softwareontwikkeling is een continu proces. De (markt)omstandigheden en wensen en eisen van gebruikers veranderen voortdurend. Een applicatie is dan ook nooit af. Alle reden dus om ervoor te zorgen dat de code netjes en strak is, je moet er immers telkens weer mee aan de slag.

Slordige code pak je aan door het toepassen van zogenaamde refactoring technieken en het toepassen van codingstandaarden en -methodieken. Door stap voor stap kleine veranderingen aan te brengen blijft de applicatie in feite hetzelfde maar is de onderliggende structuur beter te lezen en te onderhouden en makkelijker en sneller uit te breiden.

Code smells? Dit zijn de nadelen:

  • Moeilijk leesbaar
  • Onnodig complex
  • Lastig te onderhouden
  • Langere ontwikkeltijd

Hoe herken je code smells?

  • Duplicate code (komt meerdere keren voor in een functie)
  • Een functie met teveel regels
  • Het niet toepassen van codingstandaarden
  • Ondoordachte architectuur
Way2Web pair programming 2

Kritisch kijken naar elkaars werk, zorgt voor kwaliteit

Hoe voorkom je code smells?

Als je weet wat code smells zijn, kun je ze vermijden. Hier vind je een aantal voorbeelden van veel voorkomende code smells.  Er zijn zogenaamde linters die waarschuwen voor smelly code en reformatter tools die slordigheden opsporen en automatisch verwijderen.

Misschien wel het allerbelangrijkste middel om ‘hygiënische code’ op te leveren: code reviews samen met je collega developers. Software is tenslotte teamwork!

Bent u klaar voor the next level?

De digitale transformatie biedt fantastische nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook voor uw onderneming, dat weet ik zeker. Als IT-specialist én ondernemer praat ik daar graag eens met u over verder. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Zullen we een afspraak maken?