Meer informatie Ja, ik geef toestemming
Door Dagmar Ingelse Leestijd 3 min.

Way2Share day

Morgen vindt de kick-off plaats van de Way2Share day bij Solbeach in Scheveningen. Een dag waarbij een team van developers, ontwerpers en projectmanagers aan de slag gaan voor een stichting of organisatie die zich inzet voor het goede doel. Voor deze eerste editie is de keuze gevallen op Ctaste, een restaurant waar medewerkers met een visuele handicap haar gasten een onvergetelijke avond in het donker bezorgen. Way2Web gaat op deze dag 12 uur aan de slag om een compleet nieuwe website te programmeren voor deze organisatie.

way2share

Een snelle keuze

De keuze voor Ctaste was snel gemaakt. Het restaurant verwezenlijkt niet alleen werkgelegenheid voor een groep mensen die normaliter minder snel aan een baan komen, ook creëert zij bewustwording van deze handicap bij haar gasten door middel van een diner in het donker. Maurits Dijkgraaf, mede-oprichter van Way2Web, ervoer na een bezoek aan Ctaste hoe het is om geen zicht te hebben: “Per dag zijn we meer dan 8 uur online aan het werk, maar we staan niet stil bij het feit dat slechtzienden een website niet kunnen scannen zoals wij dat gewend zijn. In onze huidige maatschappij moeten we meer rekening houden met de 300.000 blinden en slechtzienden in ons land, juist nu er een verschuiving van offline naar online plaatsvindt”.

Hoe gebruiken blinden en slechtzienden het internet?

Voor veel blinden en slechtzienden is spraakbesturing de tool om met een computer of smartphone om te gaan. Vooral voor het bezoeken van websites worden zogeheten screenreaders gebruikt. Deze screenreaders lezen de titels, knoppen en teksten voor die zich op de website bevinden. In dit soort gevallen is bijvoorbeeld verstandig om de navigatie zo eenvoudig en kort mogelijk te maken. Een ander voorbeeld is consistentie in de aangeboden content. Zo weten bezoekers met een visuele handicap direct waar ze hun screenreaders naartoe moeten leiden. Meer van dit soort usability tips vind je in dit artikel.

Twitteren met een handicap

Een bekende YouTuber heeft enkele video’s staan van hoe hij met zijn beperking omgaat. Zo laat hij in een video zien hoe spraakbesturing hem helpt om zijn Twitter up te daten:

Benieuwd naar het eindresultaat van de eerste Way2Share day? Volg vanaf morgenvroeg onze social media kanalen voor live updates van deze bijzondere dag.

Bent u klaar voor the next level?

De digitale transformatie biedt fantastische nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook voor uw onderneming, dat weet ik zeker. Als IT-specialist én ondernemer praat ik daar graag eens met u over verder. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Zullen we een afspraak maken?